Sofos News

Workshop "STEM-activiteiten ontwikkelen" op 6 februari 2017 in Geel (Vlaanderen)

 
 
Picture of Sofos Consultancy
Workshop "STEM-activiteiten ontwikkelen" op 6 februari 2017 in Geel (Vlaanderen)
by Sofos Consultancy - Thursday, 2 February 2017, 9:34 AM
 

Sofos geeft op 6 februari 2017 op de ICT-dag voor het onderwijs in Geel (Vlaanderen) tweemaal een workshop over "STEM-activiteiten ontwikkelen" van 2,5 uur. De workshop is bedoeld voor docenten, management, didactische en technische staf in basisonderwijs en de eerste graad voortgezet onderwijs. Trainer: Pieter van der Hijden. Nadere details en inschrijven via http://www.ictdag.be.

Inleiding

Ontdekkend leren op het gebied van Science, Technology, Engineering & Mathematics (STEM) is een onderwijsvorm die niet alleen motiverend werkt, maar ook nog andere voordelen biedt:

 • De methode is een toepassing van het sociaal constructivistisch leren en kan daardoor het leerproces effectiever en efficiënter maken.
 • De methode biedt de mogelijkheid om nieuwe mogelijkheden op het gebied van ict en de verbinding tussen ict en de fysieke wereld (sensoren, robotics, internet of things)  op een speelse wijze in het onderwijs te introduceren en de deelnemers daar van jongsafaan vertrouwd mee te maken.
 • De methode sluit bovendien aan om de zogenoemde eisen van de 21e eeuw op het gebied van samenwerkend leren, co-design en making.

Het thema van deze sessie en de geboden aanpak zijn relevant voor alle onderwijstypen. De inhoud van de STEM-activiteiten en de te bereiken diepgang verschillen uiteraard per onderwijstype.

Als u structureel van deze nieuwe werkvormen gebruik wilt gaan maken vraagt dat om bezinning en aanpassing van de kant van management en ondersteuning. Vandaar dat we deze sessie behalve voor leerkrachten ook voor hen van belang achten.

Inhoud

 • U maakt kennis met ontdekkend leren via STEM-activiteiten met voorbeelden uit Fab Labs en op kinderen gerichte musea. Hoe reageren deelnemers en begeleiders daarop?
 • U gaat zelf een STEM-activiteit uitvoeren en die daarna evalueren. Onze focus ligt op de didactische en groepsdynamische kant van dit voorbeeld. Daarom gebruiken we een activiteit waarvoor geen computer nodig is. We maken een "scribbling machine"; voor de insiders: eenvoudige variant van een "trashbot".
 • U gaat zelf een STEM-activiteit ontwikkelen (of een bestaande activiteit aanpassen). Wij geven je 10 instructiekaarten als voorbeeld (zie onderstaande tabel).
 • U stelt een gemeenschappelijke checklist op voor het bedenken, maken, toepassen, evalueren en documenteren van STEM-activiteiten.
 • U bezint zich op follow-up activiteiten en de contacten en informatiebronnen die je daarbij kunnen helpen.

Titel

Apparatuur / Programmatuur

Geen geploeter, gebruik een computer

Laptop plus printer

Een goed idee, maak het in 3D

Tablet plus 3D-printer

Gebruik alledrie je handen, dan ga je niet je vingers branden

Soldeerset en handgereedschap

Het is niet te geloven, je speelt Pacman met bakove!

Laptop plus makeymakey

Laat je dromen maar komen

XO Tablets

Wat is hotter dan stickers uit een plotter

Laptop plus snijplotter

We maken een kringetje van lampjes en van draadjes

Snap citcuits jr 100

Zoek je huis met de muis

Laptop plus Google Earth

Workshop scribbling machine

Electromotortje, batterijen, viltstiften

Workshop windbuis

Windbuis met losse rommel

Opbrengst

Na deze workshop zult u:

 • Een scala aan voorbeelden gezien hebben van explorerend leren via STEM-activiteiten;
 • Aan den lijve ervaren hebben hoe het is om een STEM-activiteit uit te voeren;
 • Ervaren hebben wat er komt kijken bij het ontwikkelen / aanpassen van STEM-activiteiten;
 • Beschikken over een checklist die u in uw eigen situatie kunt toepassen;
 • Beschikken over achtergronddocumentatie waaronder 10 instructiekaarten voor concrete activiteiten en contactmogelijkheden, deels internationaal, deels gericht op de  BeNeLux;
 • Het resultaat de door u uitgevoerde STEM-activiteit mee naar huis kunnen nemen.

ICT-dag

De ICT-dag is een halfjaarlijkse conferentie voor de onderwijssector. Op 6 februari 2017 vindt in Geel (Vlaanderen) de 31e editie plaats. Organisator Educentrum vzw verwacht max. 800 deelnemers voor een programma bestaande uit 90 workshops van 2,5 uur over (nieuwe) ict-mogelijkheden in het onderwijs en een informatiemarkt van 30 organisaties. Voor nadere inlichtingen en inschrijven: http://ictdag.be.